måndag 3 oktober 2011

Pumpa butternut soppa – smaken av något okänt och nytt

Curcurbita moschata, en pumpa (gresskar) jag ramlade över i en exotisk butik i helgen, fick bli huvudpersonen i kvällens soppäventyr. Säkert 30 cm lång och himla tung, håller till många portioner och måltider. På nätet ser jag ju nu att mitt exemplar inte är helt moget, pumpan borde ha haft en gulbrun färg, men, men..

Jag skar av den bakre halvan och delade den i två. Se vilken fin färg den har! Detta blir en solsoppa i det gråmuliga vädret, riktigt soppväder kan man väl säga..

Fröna grävde jag ur med en sked och la till sidan. Köttet som blev med hade jag bort och fröna sköljde jag under kran, dom skulle jag få användning för lite senare..

1 stor bit av pumpan i tärningar, 1 lök och 1 morot frästes i lite smör. Kryddan fick bli Harissapulver (nu är lagret påfyllt igen..), riven muskot och lite peppar.

1 dl vitvin, ½ liter vatten och två buljongtärningar slog jag över, och 3 (!!) vitlöksklyftor och låt det stå och småputtra i ca 20 min tills moroten och pumpan var mjuk.

Så fick det hela en kraftig mosning av stavmixern. Ett nytt uppkok med 1 dl Creme fraiche var det hela.

Bacon (alltid denna bacon..) i bitar och pumpans frö fräste jag ihop med en massa svartpeppar. Fröna borde jag nog ha rostat i ugnen istället.. eller knaperstekt baconet. Rosta frö tar visst lite längre tid än jag trodde..

Voilá, dagens soppa är severad!

Mannens betyg:

Tommelen oppTommelen oppTommelen oppTommelen opp

Mitt betyg:

Tommelen oppTommelen opp

Varför? jo, det visade sig att pumpa har samma konsistens när den varit genom mixern som en kokt potatis. Soppan smakade gott men den lite halvpuréade, halvfeta, hala tjockleken gillade jag inte. Ska denna lagas en gång till ska pumpmängden halveras och vätskan fördubblas. Dessutom, medans soppan stod och puttrade hittade jag ett recept med honungsrostad butternut pumpkin. Den blir nog det, rostad i ugnen, innan jag lagar den här soppan en gång till.

9 kommentarer:

Anonym sa...

du er nå jammen tøff som forsøker i alle fall og lage suppe på "spiker" : )) hadde ikke visst hva jeg skulle gjort med den der saken : ))

ha en fin kveld, Mia : )

Mona sa...

Den ser åtminstone jättegod ut!
Kramar, Mona

Mia stickar sa...

Den ser faktiskt god ut, har bara ätit pumpa nån gång i sallad inte i nåt annat!

Mimmi Hek sa...

Ser jättegott ut men testa att ha i några dl grädde så blir den säkert ännu godare.
Kram

Birgitta sa...

Soppan ser god ut, men kan ju inte uttala mej om smaken.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

LisaMatilda sa...

Kul att försöka. Låter så gott med dina olika sorters soppor!

berit sa...

Takk du snille Mia ! og ja.. 90 % er tiet i hjel..

klæm tell dæ

Anjas Hill sa...

Vilket roligt inlägg Mia!
Jag gillar när man är ärlig och kul att se att ni två tyckte lite olika om soppan. Du kanske tyckte att den blev för mycket puré?
Själv har jag aldrig lagat pumpasoppa. Det måste jag prova!/Anja

Unknown sa...

Så mye spennende mat du lager =)