söndag 17 februari 2013

Söndagsfoto–stadig

Stadig, ja, jag försöker alltid laga ting stadigt nog. Som trappräcket hemma, när vi flyttade in var det inget räcke här och då går man inte speciellt tryggt och stadig ner för trappan om vintern. Efter att min niece ramlade utför och bröt armen när hon var liten har jag försäkrat mig om att man ska kunna gå stadigt ner om det så ligger en massa is i trappan.

Pergolan tyckte jag också jag byggde så stadig när jag satt den upp. Huvudbjälkarna blev 2’x4’ tum och det ska väl tåla lite. Det gjorde den också i många år men nu i vinter var det slut. Den tålde helt enkelt inte all den snö som kom före jul.. Nu blir jag tvungen att hitta på något stadigare till våren för Pergolan ska upp igen. Tur i varje fall att sidorna håller så bra, stadiga, så jag behöver bara göra något med taket tror jag.

Så har jag tillslut lärt mig att ska man bygga en spaljer ute som ska tåla både klätterrosor och Clematis i tillägg till snön så gäller det att bygga den stadig nog.  Rejäla impregnerade matrial är numera ett måste och jordspjut. Då håller det längre..

Och cement, rejäla kanter i köksträdgården som håller jorden på plats. Då blir kanterna stadiga. Men som man ser på ena hörnet så är det lika väl inte alltid stadigt nog, cement kan också spricka upp..

Men hur det är så är fortfarande cement det mest stadiga byggmatrial jag vet. Ska man laga en nå låda till jordgubbarna så är det bäst att laga en stadig sula med cement under. Cementen har ju dessutom fördelen med att den är stadig nog som trappa när man ska kliva runt mellan grönsaker och bär.

Så förra sommaren, precis som alla andra somrar, var jag stadigt ute med murhinken och lagade fler stadiga kanter. Dom små stenarna som jag staplat som kant till perennrabatten på framsidan har nu blivit en fastmurad stadig kant. Hoppas bara jag gjorde jobbet gott nog så den står stadigt nu när snön smälter också.

Stadiga kanter av impregnerade plankor sätter jag upp överallt i trädgården. Jag har tröttnat på all jord som stadigt kommer där den inte ska vara. Stadiga turer till byggmarknaden efter flera byggmatrialer är något som gamlefar får räkna med genom sommaren.

För stadigt är det sån att det kommer med hem flera plantor än vad min trädgård rymmer. Och ska man få plats med flera är det lättare av bygga små stadiga kanter av plank än att stapla stenar..

Det är inte många kvadratdecimeter extra som man behöver om man vill plantera mera. Och den här stadiga kanten ska nog hålla i många år..

Gjuter man sen en stadig stig på utsidan så hjälper det också till.

Tema - Söndagsfoto hos Suss o Kai

7 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Härliga bilder! Fast jag gillar snöbilden bäst, det är lite så det är, lite snö och vitt och vackert och så lite på sniskan!
Agneta kram

Hilde sa...

Hagen din er så flott, og det er hele tiden interessante detaljer. Takk for bilde-vandringen :)

sylvi sa...

Bra tolkat ordet stadigt-
Fina bilder.

Ha en fin söndagskväll.♥

Meta sa...

Vind vatten och snö kan vända på allt i trädgården om det inte är stadigt gjort .bra jobbat.
Ha det gott
Kram Meta

Suss o Kai sa...

Underbar tolkning :) det gäller verkligen att ha stadiga kanter och spaljer Fina bilder Kram Suss

Anonym sa...

Fantastisk tolkning och du verkat ha en fantastisk trädgård!
Miastickar

Anki sa...

Hur har jag kunnat missa det här? Hur som helst... det är en fantastisk trädgård du har och du visar hur viktigt det är med stadiga lösningar :) Jättebra tolkning - suveränt!