tisdag 20 oktober 2009

Ärvda kära handdukar och brödrecept

Jag har sån tur att både min farmor och mormor vävde. Min farmor hade en stor vävstuga på gården. Där var det alltid fullt av damer som satt och vävde. Har man sen sån ‘tur’ att växa upp med två bröder som inte bryr sig om gammalt handarbete så är det ju DSC00011nästan givet att många av dessa gamla ärvegodsen hamnade i mina gömmor. Dessutom så har jag ju alltid tyckt om gamla klenoder, också på 70-talet då många gärna slängde, inte jag, jag tyckte det var vackert och nu är jag glad för det. Mina bakhanddukar är lite grovare handdukar. Jag har också flera tunnare, men dom används som torkhanddukar. AJ det är farmor, hennes är vävda i lite grovare garn, jag tror faktiskt dom innehåller lin. K och KA är mormor, bägge hennes handdukar är grova dom också och mönstret som handdukarna under är vävda i tror jag kallas för gåsöga, kan det stämma? Förr i världen skulle ju allt namnas och här inget undantag. Enkla, men dekorativa monogram i korsstygn. Varje gång som jag står och bakar blir jag påmind om dessa två härliga kvinnor och det gör mig varm i hjärtat :)

DSC00015 DSC00012

På hösten tycker jag om att baka. Kanske för att det blir så varmt och skönt i vårt annars så kalla kök.. Men, jag tillhör dom människorna som aldrig lär mig att använda recept !! Det här brödet har låtit vänta på sig en hel helg. Jag hade sått kummin i min köksträdgård och när den blommat över och bara fröskärmarna var kvar tog jag in dom och torkade. Råg och kummin låter gott, inte sant? När sen Uttan visade sina brödnaggar så bestämde jag mig för rågsiktskakor, men nu har jag ju ingen nagg..suck… jag ska hålla utkik..

MINA RÅGSIKTSKAKOR

2 paket jäst

1,1 liter vatten

1 dl olja

1 tsk salt

2 tsk malt kummin

ca o,5 dl mörk sirap

1 kg sammalen råg ( grovt rågmjöl)

1 kg vetemjöl

2 dl solroskärnor

2 dl havregryn

Degen höll till 16 kakor, som var tur, för dom blev faktiskt goda :)

8 kommentarer:

BiZen sa...

Hjärtligt tack för receptet!Det låter gott.
Beundrar dina "bakdukar" än en gång och det var trevligt höra dess historia.
Kram Birgit

Birgitta sa...

Hej! Vilka härliga gamla handdukar och vad bra att du varit rädd om dem och sparat dem. De är outslitliga. Brödet ser gott ut.
Kram Birgitta

Bestemor Drillo sa...

Det er viktig å ta vare på gamle ting fra ens forfedre og mødre;)
Flotte ting som vi ikke ser i dag!
Takk for oppskrift, den må prøves en dag;)) Klem til deg;))

Uttan sa...

Riktigt gamla fina hemvävda handdukar dem ska du vårda ömt.
Tack så mycket för receptet och man kan nästan känna hur gott det luktar när man ser dina bilder av brödet.

Blev väldigt rör att Du nämnde mej i din Blogg :)

Ha en fin dag!
Kramar!

Mia sa...

Hej....
Var inne och surfade på nettet, fant din blogg....
Såg dina fina handdukar, jag har å endel av dem, helt underbara att använda=)
Kommer å från Sverige som många andra i Norge....svorsken är ett fint "språk"

Ha en fin dag!
Mia

Turid Holm Flaa sa...

Det var vakre håndduker. Og så bra at du så verdien i dem og har tatt vare på dem. Det er jo nesten sånn at du kunne hatt de til pynt også, selv om jeg skjønner at det gir en god følelse å bruke dem. Ønsker deg en god dag. Kjenner at jeg gjerne skulle hatt litt duft av nybakt brød her også, men det blir nok i til det :-)

Åsa sa...

Jag har också ärvda hemvävda handdukar från min farmor och mammas farmor! Tänk vilken kvalite´! Mammas farmor dog 1969 samma år som jag föddes, tänk om hon vetat!

Brödrecept sa...

Ser riktigt gott ut! Tack att du delade med dig av receptet, för detta ska jag pröva på snart.