söndag 18 oktober 2009

Flera porslinsblommor , Hoya, slår ut nu

43

Flera av blomsterna är så fulla av nektar att dom verkligen droppar, ser man nog på bliderna så ser man små droppar som rinner ut från blomstrens mitt. Det kan faktiskt bli väldigt kladdigt under Hoyaplantorna, nektar är en seg massa, men vad gör det, med dom vackra blommorna är det lätt att förlåta plantan.

5En del av blomsterskjärmarna har blomster som sitter väldig tätt, varje liten stjärna eller blomma är över en centimeter i tjocklek.

Men Hoya är en enorm stor plantsläkt . Några av mina sorter har små blommor i klasar. Formen är helt annorlunda och färgvaritionen är också stor. Det är precis som med bladen och storleken, det finns i otaliga variationer.


6 7 9Dom doftar, ofta stark och gemensamt för dom allra flesta är att dom har en mycket behaglig doft, i varje fall hos mig.

Jag har någon få exemplar som har en ganska speciell doft också, det är upp till var enskild näsa att bestämma doften, själv tycker jag att den har så söt lukt at jag mår lite illa av den, första gången den blomma gick jag runt och letade efter ett bortglömt äppleskrutt som barnen kanske hade lagt någonstanns. Andra som kände doften älskade den. Är det inte otroligt hur olika vi reagerar på lukter :)


810 1

Det är inte alla blommorna som kommer i klasar. Några av mina porslinsblommor har bara några få blommor på varje blomsterskott, jag har till och med dom som bara har en endaste stor blomma.

Det finns massor av fina sidor om Hoya på nätet, en av mina favoriter er MyHoyas

7 kommentarer:

miaring sa...

Mia, kära du, skorpor är BUS enkelt att göra! Det är några moment som inte ingår i vanlig bakning- man rostar skorpor och ibland behöver de lite torktid också men i gengäld så bryr sig skorpor inte så mycket om utseendet, till skillnad från tex napoleonbakelser. Du må pröve!
kram Mia

Med fingrarna i (j)orden sa...

Doften når hela vägen hit till Höganäs!
Eva

Bestemor Drillo sa...

Å som jeg misunner deg dise vakre blomstene.....! Det er faktisk noe av det peneste jeg har sett av porselensblomster;) I innlegget neden for har du listet opp mange fine ting som du har meddelt oss andre;)) Flott var det ! Klem til deg på en søndag som for oss er bedre enn på lenge !!

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Fina blommor! Jag har bara en vanlig porslinsblomma, men är väldigt glad för den också

Lappedamen sa...

Så flotte porselensblomster du har. Må være en herlig følelse å få dem til å blomstre. Nydelige bilder.

Mia stickar sa...

Så fina och så många, blommar de den här årstiden?

Birgitta sa...

Oj vad porslinsblommor du har och vad olika blommor de har.
Läste din utmaning härunder och det var riktig rolig läsning och då får man liksom veta lite mer om dej.
Ha en skön höstvecka nu.
Kramar till dej.
Birgitta