tisdag 20 juli 2010

Parsley, Sage, Rosemary and Thyme

 DSC_0017

‘Parsley, Sage, Rosemary and Thyme…’, Simon and Garfunkel’s gamla kära hit, inte bara att jag njuter av den gamla plattan och då inte bara Scarborough Fair, men jag njuter också av färska örter när man ska laga mat. Tänk så mycket godare allt blir då. Som här om kvällen, dags för grillmat. Då var det ut i köksträdgården efter Persilja, Salvia, Rosmarin och Timjan. Fyra goda örter ihop, men också var och en av gången. Det var när jag stod där med örtknippet i handen att sången började gå i mitt indre..

ett franskbrödhackade örter

Så vad gör man, jo Timjan är gott att ha i rödvinsmarinaden till Entrecôte som ska på grillen och Rosmarin är ju bara ett jätteMÅSTE på klyftpotatisen i ugnen. Persiljan och speciellt Salvian ska användas till något helt annat. Salvia är den där örten som man bara måste ha i sin trädgård, (övervintrar gör den också, växer bara kraftigare med åren och får jättesöta, blå blommor..) och vitlök förståss, inte kan man laga mat utan den!

två vitlöksklyftor

Nu ligger allt laddat och klart till något som är busenkelt att laga själv, tar knappa tio minuter och smakar så fantastiskt mycket bättre än dom man köper…

rumstempererat smörsmör med vitlök, salt, peppar och örter

smör ut örtsmöret

Voilà, vitlöksbrödet är klart, bara att skära i lagom stora biter.

nygräddat vitlöksbröd 

6 kommentarer:

Anonym sa...

så rågodt ut!! både dette og paien under.. bare innom i all enkelhet mens kaffen tylles inn og øynenen åpnes langsomt:))

ha en herlig dag.. klem

elle-melle sa...

Nam, nam, dette var fristende!
Og det er helt sant, kryddersmøret man lager selv er så mange ganger bedre:D

Mia stickar sa...

Du verkar vara en riktig matmamma!

Lilli sa...

Javisst är det mysigt med lite "köksgrönt" :) Har också en liten köksträdgård, men har några örter i krukor också tex gräslök och rosmarin. Ha det så gott!

Helena sa...

Oj, så gott och frestande. Har bakat din bärpaj, så nu ska jag försöka din lunch.

Jorun sa...

Mmm.. det så godt ut!