tisdag 13 juli 2010

Råkostsallad med pepparrot

råkostsallad

Något som jag tycker är väldigt gott, speciellt nu när många av middagarna blir serverade tillsammans med grillmat är råkostsallad. “Klin-och-klet-sallader” är kanske lite fetare än vanlig sallad men har man den här så behövs ju ingen sås, och man får ju i sig massor av sunda grönsaker, smaskigt värre !neper

I råkost kan man använda många olika rotsaker och grönsaker som dom här, Neper, Brassica rapa ssp. rapa, en Rova tror jag det heter i Sverige men jag har aldrig sett dom i min uppväxt, jättegoda rivna i salladen. Självklart kan man ha i morötter, kålrot, periljerot, knollselleri.. Allt ska rivas på det grova järnet. Nu på sommaren kan man också ha i sommarkålen, den färska vitkålen, skuren i tunna strimlor är den god rå, och den färska broccoli, tar man av dom små buketterna och använder dom så behöver man inte förvälla den heller. Så paprika i strimlor, det sätter färg på det hela och har det samma tuggmotståndet. Självklart kan man också ha i lite olika salladsblad också, eller majskorn.. pinjekärnor eller solrosfrö..Det finns ju ingen gränser på ingredienser. Men det är “kleten” som sätter smaken. Jag brukar ha alla grönsaker i i STOR degbunke och blanda i ca 1/2 dl gräddfil ( seterrømme) tillsammans med en halv tub (!!) med riven pepparrot och 2-3 msk med stark Dijonsenap. Det låter mycket men alla rotsaker har en tendens till att dämpa smaken, det går åt massor av pepparrot! När man sen blandar ihop det hela krymper gärna salladen till minst halva storleken så riv och strimla mera grönsaker än du tror det behövs. Salladen ska absolut inte vara såsig men hålla ihop. Har jag Broccoli i tycker jag om att ha i spiskummin ( OBS ! det är inte den samma kryddan som kummin) också, det är två smaker som passar bra ihop.

med blommor..

Men nu i sommar har jag också hittat en ny ingrediens i salladen som jag absolut måste ha i. Denna blomma, är den inte söt? och passar perfekt i färgen.. Detta är blomman till min ruccolasallad som blev för lång och började blomma. Själva blomman är nog söt men smaken är kraftig, lite som ruccolasalladen men bättre. Nästa år ska jag så massor av ruccola, bara för att få dom här blomsterna, jag kan inte gå förbi dom utan att knipsa av en och äta, nu blir det fort tomt. Upptäckte denna delikatessen för bara några dagar sedan, men nu går skörden undan, blommorna försvinner snabbt, tack och lov har varje stängel många knoppar :)

ruccolablomma  

8 kommentarer:

Lilli sa...

Oh, det här låter både supergott och intressant! Sallader är så praktiskt att ha till grillat, som du säger, eller bara ha salladen, med tex lite bröd och ost till. Har haft ruccola-sallad men aldrig sett blomman :) Det var något helt nytt...att blomman smakar gott :) Spännande!!

Åsa! sa...

Äta ruccolablommorna? Jag som dragit upp allt och kastat på komposten!
Pepparrot är jättegott. Jag brukar göra en sås på yoghurt, salt, vitpeppar och pepparrot att ha till kassler och kokt potatis. Perfekt sommarmat.

... sa...

Det ser kjempegodt ut, Mia! Jeg har skrevet ned oppskriften i oppskriftboka mi.

Pepperrot er godt, og jeg har det i hagen. Nå gleder jeg meg til å prøve råkostsalaten :)

Birgitta sa...

Din kletsallad ser så himla god ut. Gillar sådana.
Ha det så gott i sommarvärmen.
Kram Birgitta

miaring sa...

Åååååh, vad det ser gott ut! Älskar råkostsallad och "kletet" låter friskt och härligt.
kram Mia

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Namnam! Blomster på ruccolaen, det var nytt for meg. Takk for tipset. Jeg har alt begynt å planlegge neste års grønnsakshage og tror jeg må utvide området mitt litt ;)

Bestemor Drillo sa...

Det så ut som snadder og må prøves!
Er hjemom på en liten visitt og da tillater nettverket at jeg kommer på besøk på bloggen din! Håper din sommer har vært god! Klem fra bestemor som i morgen drar tilbake til de svenske skoger!!

Jorun sa...

Det så virkelig godt ut...
Lenge siden jeg har vært innom bloggen din nå, men her sliter varmen meg helt ut. 38 grader har vi nå, og jeg orker omtrent ingenting...