måndag 18 juli 2011

Grönkålsoppa skapar problem..

I år har jag grönkål spisskål i köksträdgården. Fick med bonusfrö med en annan beställning och då måste dom ju sås, alldeles för tätt.. Så när dom nu står för tätt och måste gallras tänka jag smaka på den, det har jag aldrig gjort förut, grönkål är liksom det gröna som julskinkan ligger på.. och spisskål är det jag har tagit in till soppan!
Inte världens största kålhuvud men med två små ska det väl bli soppa. Strimlade bladen och hade i kastrull, när den kokat ner hade jag i buljong och lät den koka lite till.
Tillsammans med en skvätt rödvin jag hittade, några gula lökar, vitlök, chili…
Puttrade väl säkert i 20 minuter. Men sen kom problemet. Jag hade planer om en krämig, grön soppa men mixstaven vägrade ha sönder grönkål spisskål strimlorna. Vad gjorde jag fel?? Ska inte kålen bli mjuk? Blandade i lite mjöl och Creme fraiche, gav upp mixern..
Så den krämiga soppan serverades med långa gröna strimlor, äggbåtar och knaperstekta, små kycklingbitar marinerade i chilipasta. Väldig gott blev det, i varje fall smaken. Jag ska erkänna att jag tröttnade på dom långa pappersliknande grönkåls spisskåls bladen efter en stund.
Så, hur tillagar man grönkål? eller spisskål, det är ju det jag har!!

2 kommentarer:

LisaMatilda sa...

Det där är inte grönkål... Grönkål är krusig och bildar inga huvuden, vilket din kål ser ut att vilja göra. Är det kanske möjligen savoykål du fått tag på? Annars låter receptet helt ok!

Mia sa...

Oj då, du har helt riktig!! Jag har ju sått spisskål ser jag, inte grönkål..