lördag 19 januari 2013

Nya redskap och mera ull till lagret

Ja, ja, sån kan det gå. Jag skulle inte köpa någon ull i år.. men lika väl har det ju kommit 2 hg BFL och nu ett kilo med Polwarth.. Det får vara som det är, det är kul att försöka spinna med nya fibrer som man inte provat innan.

Vit Polwarth i tops. Denna tänkte jag använda lite av till färgning, om jag nu kommer igång i helgen. Det är inte lika enkelt när man måste stå inne för ute i boden är det alldeles för kallt just nu. I morse var det hela 19 minusgrader igen.

I veckan som varit har jag inte spunnit så mycket. Jag ska erkänna att mycket av min fritid har gått till karding på kardemaskinen. Nu har det inte varit så mycket fritid heller.. och i spinnrocken sitter färgad BFL som jag försöker spinna tunn, så tunn. Det är känns inte direkt den avkopplingen jag behöver just nu…

Men tillbaka till det stor paketet. Det innhöll också en borste från Ashford som vi hoppades och bad om skulle passa. Många runder med måttstock och tvekan, blev till slut lika väl till att jo, jag försöker. Borsten var ju 19,5 cm, det samma som min svenskproducerade kardemaskin ‘Cilla’ som jag nu vet att den heter..

Så glädjen blev stor när den passade. Skruvarna var ju redan på sidorna och se – den passar. Nu går det ännu lättare med kardingen. Helt trygg och utlärd i karding är jag ju inte men det blir flak, jättekul.

Svampfärgad spelull ligger och väntar på sin tur i spinnrocken. Den här har jag färgat med en av tickorna jag plockade i höstas..

Så det sista som kom, en kul pryl, en nøstepinne. Den här staven ska man använda när man nystar upp garnet. Det är det lilla redskapet som jag önskat mig länge men liksom aldrig fått beställt.

Nu blev ju inte mitt första försök helt vällyckat, jag får nog träna lite på det här också. Men det gröna garnet jag spann förra vintern (färgad med kemiska färger…) har blivit ett litet nystan. Just nu stickar jag en kofta av ullen så det passade bra att starta med den.

Men visst kan man se att det är ett nystan, i varje fall med lite godvilja. Det här nystanet ska man kunna ta tråden ut ifrån mitten när man stickar. Hade jag sen fäst en liten banderoll runt den hade det ju sett helt proffsigt ut.

Att andra sidan blev lite mer toppig tänker jag mindre på..

7 kommentarer:

Unknown sa...

Morsomt med nytt utstyr :)

Hilde sa...

Så mye spennende i en post!! Har aldri sett en kardemaskin før, og ikke nøstepinne heller tror jeg. Lykke til med karding og spinning, skal bli artig å følge med :)

Ewa`s Galleri sa...

Vad du är kreativ ,får så mycket gjort
har kollat in dina tavlor du gör väldigt mycket fint
Ha en skön kväll

Bodil sa...

Det var nyttig og smart utstyr du har kjøpt deg :) God helg.

Hilde sa...

Hei igjen, Mia, og takk for hyggelig kommentar :)
Jeg beiset ikke garnet jeg farget etter fermenteringsmetoden. La bare tørt (ubeiset og uvasket) garn rett i krukkene. Jeg fulgte oppskriften fra bloggen "Shades of Lynx", og utifra det som var oppgitt der inngikk ikke noe beisemiddel.

Gleder meg til å høre om avocado-prosjektet ditt etterhvert :)

Lisa sa...

ett synnerligen snyggt nystan! Färgen är kul också, en sådan där färg som jag blir glad av :D
Det är så roligt att läsa om dina ullprojekt, jag hade inte en aning om att det finns så mycket prylar! Nu förstår jag bättre att du kan karda så mycket, jag har liksom inte fattat att du har en fiffig mackapär till det. I min värld har du suttit med kardor i händerna och jobbat! Jag säger bara: köp mer, köp mer. Det är du värd!

Kram, Lisa

Åsa! sa...

Vilket bra redskap, nystanet blev ju perfekt!