tisdag 29 januari 2013

Äkta kunskap är när man vet man inte kan allt..

Är det inte sån? Att om man tror man kan allt, kan egentligen ingenting alls? När man har en delvis (liten) kunskap ser man inte att det utanför ramen, den fasta gränsen, kan finnas så otroligt mycket mer? Om man inte vet att det finns något utanför den ramen hur ska man då kunna veta att det är mycket man inte känner till?

När man inte vet vad det är man borde kunna så är det ju inte lätt att skaffa sig kunskapen heller. Då blir tillvaron enkel och man kan fort tro man kan fixa saker som man egentligen inte har kompetans att genomföra. Det kan föra till problemer.. man vet ju inte heller vad som kan gå fel..

Jag kan! ja, helt säkert ganska mycket, inom speciella områden mer, innanför andra områden mindre..

Ju mer man lär sig, ju mer vet man att man inte kan. Men har man behov för kunskapen så kan just den tanken göra att man faktiskt inser at här behöver man lära mera. Det är då man letar efter kunskap.

En bruksanvisning, snabbguide, från nätet kan vara en god kunskap att ha.. Men det är inte säkert det hjälper det heller.. Den samma instruktionen hänger rätt framför ögonen redan, men har jag läst?  Vet man inte att man inte kan så inhämtar man inte den kunskapen som behövs heller !

Hur svårt ska det vara att använda micron? Eller värma en portion La Sagna? Det kan jag fortfarande inte. När man inte förstår vad man läser eller klarar att göra om det man läser till praxis slutar det med fiasko. Men jag vet hur man poppar pop corn nu, och jag vet hur man smälter plastlock .. Och just det är så typist, letar man kunskap så hittar man så mycket annat på vägen.

6 kommentarer:

Meta sa...

Hej gumman !
Det blev en god måltid får jag hoppas. Jag vet hur svårt det är det där med micron. Men man lär sig så småningom.
Kram mamma

Anki sa...

Oj då... så det kan gå...
Men det är alldeles sant som du skriver - att ju mer man lär sig, ju mer upptäcker man att man inte kan :)

Pixi sa...

HAHA!! Det var ju nästan komiskt!Förlåt jag skrattat men det är ju så rätt"letar man kunskap så httar man så mycket annat på vägen! Hoppas du hade en rätt till så du slapp att vara hungrig, kram =)

skapa och inreda sa...

Mycket intressant inlägg, visst är det så som du säger :)
Annika

Mia stickar sa...

Nån fler som har problem med bruksanvisningar! Ids inte läsa dom utan försöker själv med varierat resultat!

MariaRe sa...

Jeg er så glad for at vi er flere som knoter med mikroen :-)

Jeg må innom bloggen din hver dag, for jeg blir så glad når jeg har lest i den, uansett hva du skriver - er det jo flott :-)
Takk skal du ha.