torsdag 12 november 2009

Ett gammalt välanvänt pottskåp

 

DSC00001DSC00006

Något av det finaste jag har är detta gamla pottskåp, hur gammalt det är anar jag inte. Jag har det med från mitt gamla barndomshem, där står fortfarande det andra kvar. Att dom passar ihop är inte länge så lätt att se, som tjugoåring var jag så ‘dum’ att jag lutade av skåpet som hade stått på mitt flickrum… orginalet hade egentligen en mörkbrun ådring, såg ut som den var målad med äggtempera eller något sånt..

DSC00013DSC00014

Ivarje fall var det någon som upp genom åren hade målat dom gula, och det före mina föräldrar hade dom, gulfärgen tyckte jag inte om så därfär åkte allt bort. Som vuxen har jag nog ångrat mig lite, att jag inte behöll den ådringen..

DSC00016DSC00009 

När jag flyttade hemifrån det gamla bondhuset jag är uppvuxt i och in i en lägenhet i stan, med centralvärme, torkade det gamla träverket up och sprack, då var det skänt att ha morfar, en möbelsnickare, som på något sätt klarade att ordna locket så att den stora sprickan mitt på blev ihoplimmad och locket fick en ny trätump längst bak. Nu efter så många år kan man nästan inte se det längre. Jag tycker det faktiskt tillhör lite av charmen och så minns jag ju morfar förståss..

DSC00007 DSC00008

Morfar ‘S’ eller ‘SA’ då, som det står broderat på handdukarna, för självklart har jag lagt mina gamla klenoder i det här lilla skåpet som nu står i mitt kök. Då har jag ju både torhandukarna och bakhanddukarna nära till hands..

DSC00015DSC00011

Träverket er mjukt som sammet att ta på och färgen härligt gyllen. Kanske inte helt i stil med den böljan av vita interiörer som härjar i alla hem nu, men precis så som jag vill ha det, det kommer inte någon färg på detta skåp, nu har jag lärt mig..DSC00010DSC00005

Bland alla de gamla handdukarna som mormor och farmor har vävd så måste jag visa en detalj från den lilla rutiga duken som ligger på skåpet, den är jag faktiskt lite stolt över, den har jag nog vävd själv, men det tänkte jag inte berätta om nu…      

9 kommentarer:

Mia stickar sa...

så kul med gamla möbler. Mina föräldrar hade inget sånt kvar så jag har heller inte några gamla saker.

Angel.Pearls sa...

Underbart fint gammalt pottskåp du har, och med så många fina minnen -vårda det ömt!! Å handdukarna däri ska du förståss njuta av att använda..Ha en fin torsdag!! Kram//Eva

Britaiskogen sa...

Tusen takk for hele historien om ditt potteskap. Jeg skjønner godt at du er veldig glad i dette potteskapet, som minner deg om mennesker fra barndommen. Herlige bilder også. Ta fortsatt godt vare på det, og ha en fin torsdag!

Åsa! sa...

Mycket vackert skåp! Det är så roligt med gamla möbler och saker, extra roligt blir det om man har en relation till föremålet!

Hobbygåsa sa...

Så flott skap, det er så morsomt med slike gamle ting. Ja innimellom maler vi slikt, og det er garantert at vi angrer etter en stund. Jeg liker også slike gamle innslag sammen med det mer moderne, det skaper kos syntes jeg. Jeg har et gammelt hjørnebord etter min farmor stående i stuen, blasst og med sprekker - men så kos å ha en del av farmor hos meg hele tiden :-) Har du vevet brikken - oj så flink du er! Dette må vi få høre mere om!

Bestemor Drillo sa...

Så fint at du tar vare på disse gamle tingene som har sjel!
Nydelige farger i duken du har vevd;) Ha en fin kveld! Klem!

Birgitta sa...

Roligt att du visar oss ditt gamla pottskåå och alla fina handdukar med monogram på.
Kramar Birgitta

Anonym sa...

Himmel hvor fint skap du har!! Skjønner godt du tar vare på det.. nydelige kopphåndduker!!! og du har noen som tilhører i familien.. ja det kan ikke jeg skryte av ;o))

Ha en trivelig kveld.. klem fra mæ

Marit Johanne sa...

Så herlig gammelt potteskap! Og en flott samling med vevde tekstiler.