söndag 3 januari 2010

Husmanskost och handarbete, vilken avslutning..

9 Imorgon är det dags att börja jobba igen, men vilken skön långhelg det har varit. Nu känner jag mig som en riktig ‘ bondmora’. Jag har kokt fläsklägg med rotmos förståss, inviterade några vänner på middagen, som avslutades med körsbärskrämen som var kvar sedan sommarens skördar ( frysen förståss..) Tvi, surt sa räven !!, undrar om man inte ska ha setat i hammoken ute i stugan och spottat om kapp med morfar ( jag klarade aldrig att vinna, han hade alltid flest kärnor i glaset!!) för att tycka om denna sursöta svenska dessert.. Det bästa med långkok som fläsklägg kommer i morgon , då blir det köttsoppa här i huset!! Finns det något bättre än soppa på spadet efter långkok – det är buljong det ! Men, klimp, det har jag aldrig lagat, tar gärna emot lite hjälp :)
Annars så har jag blivit biten av bacillen, DSC_0011klarar bara inte lägga ifrån mig sländan, nu har jag 300 gram garn. Det är ju nästan så jag inte har lust att gå utanför dörren, herre gud vem har tid att jobba?.. Nu har jag också lärt mig att spotta på garnändorna så kan jag tova ihop stumparna, då slipper jag knutar, bra va’ ? Men, det kan väl alla andra sedan länge tillbaka..
Jag som inte kan så mycket om spinning har i varje fall hittat fram till ett forum  som ger svar på det mesta; HÄR

9 kommentarer:

Turid Holm Flaa sa...

Å hvor du er dyktig, det er godt å kjenne at en brenner for noe. Ønsker deg en riktig fin uke. Masse hilsen Turid

Birgitta sa...

Var det inte det jag sa, snart har du fått ihop garn till koftan.
Köttsoppa låter så himla gott. Får nog koka det i veckan.
Ha det gott.
Kramis Birgitta

Mia stickar sa...

Jag kokar köttsoppa då och då av älgben och klimp är ett måste och väldigt enkelt. Knäck ett ägg, tag ungefär lika mycke mjölk som ägget är i vätska (på en höft) salta lite och vispa sen i mjöl till det är så tjockt att det inte går vispa längre. Skeda sedan i det i soppan. Klimpen går inte frysa så koka inte i klimp i det som ska i frysen utan koka i det när den ska ätas. Lycka till!

Hobbygåsa sa...

Åh det høres godt ut, og kjøttsuppe nam nam :-) Så fint garnet ditt blir, nydelige farger! Gleder meg til å se hvordan det blir når det er strikket! Klimp aner jeg ikke hva er så der kan jeg ikke hjelpe...

LisaMatilda sa...

Va flitig du är på julledigheten, själv har jag mest bara latat mig!
Ska börja jobba igen imorgon, så då får det bli nya tag.
Kram LisaMatilda

Åsa sa...

Klimp med bittermandel, oj så gott! Det har jag inte ätit sedan jag var barn.

Hobbygåsa sa...

Jeg måtte bare inn her igjen jeg, for jeg har tenkt på dette bildet helt siden i går :-) Er det du som har malt det?? Du viser av og til bilder av malerier, men jeg får aldri helt med meg om det er du som har malt eller ikke... Men dette kan se ut som det er malt av samme personen som har malt andre bilder du har vist. Oj, det ble innviklet :-) Er bildene dine, ja da vil jeg gi deg komplimenter for utrolig flott kunst - er de ikke dine, ja da har jeg vel dummet meg litt ut...

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Nytt maleri? Herlig!
Artig å lese om hvor deilig det skal bli med kjøttsuppe..... når jeg leser bakover - og vet hvordan den ble ;:OD)

Vilt og vakkert sa...

Kommer ikke i seng.... får du tid til å male mer, Mia.... gjør det!!!!