onsdag 6 januari 2010

Tovade vantar med mönster i glada färger

 1
Sköna tovade vantar hjälper till att hålla frysna händer varma, nu när det är under tjugo grader kallt. Jag hade en säsong när jag masseproducerade såna här vantar, det var sist det var så kallt. Milda vintrar är dom nästan lite för varma men nu är dom helt toppen. Jag har stickat dom i Pt 2 med stickor 4,5 . ( Pt 2 är ett kardat ullgarn till vävning och stickning..). Efter en runda ihop med 60 graders tvätten är dom härligt filtade och garanterat vindtäta.
 DSC_0013
Nu är jag väldig glad i färger..Restgarnet från tidigare vantar kunde användas i början på nästa par, då slapp jag ha en massa smårester och vantarna blev ännu mer färggranna. Själva mönstret försökte jag sticka i mest möjliga kontraster, men när vantarna och mönstret har krympt är det likaväl inte alltid att kontrasten är tillräcklig stor ( som på dom rosa-gröna) så här gäller det att överdriva !
2
Nu tycker jag inte så mycket om enfärgade handarbeten, det går så mycket fortare med mönster, då ser man hur arbetet växer, dessutom så blev mina vantar väldig tjocka och varma även om jag inte stickade med dubbelt garn, det blir ju dubbelt likaväl med garnet som följer med på baksidan., men långt ifrån lika klumpiga som dom annars blivit. Och eftersom jag bara stickar med en tråd framträder också mönstret bättre.
DSC_0014
Bara en liten ting till; har man varit ute och skottat snö med såna här vantar måste man komma ihåg att platta ut dom innan man lägger dom snötunga vantarna till tork på värmekablarna i hallen, annars kan det gå som för mig, dom har torkat och stelnat i den formen dom var när jag kastade dom ifrån mig och värmekablarna gjorde dom lite mindre än innan, eller det kanske bara känns sån.. Det är inte alltid lika lätt att vara smart när man fryser om låren, ja för fingrarna var det ingen fara med, dom här höll både kylan och vätan ute :)

18 kommentarer:

plingan sa...

Vilka karameller! Ursöta!
Ull är ett fantastiskt härligt material.

Ha det!
Kram

Bestemor Drillo sa...

Jeg blir helt stum av alt du klarer!
Alt er like fint og så er du så iherdig og har slik tålmodighet med dine nye utmaninger! Klem fra bestemor!

Hobbygåsa sa...

Oj så mye fine votter! Ja slike farger og mønster liker jeg :-) Her har jeg måttet gi opp ullvotter, nå er det bare Hestra med innebygde vanter som gjelder :-)

Strikkebesta sa...

Herlige vottar synest ei fargeglad dame:). Eg har ein gong fått eit råd som kan prøvast når ting er for mykje tova: Legg plagget i lunka vatn med hårbalsam i.
Eg har også prøvt det, med ein ullgenser som uforvarande hadde komt i vaskemaskina. Resultat: Eg fekk strekt ut genseren så han passa igjen, men han loa så forferdeleg at eg måtte berre gi opp å bruke han. På vottar, derimot, har eg tru på at det kan verke:)

Uttan sa...

Så fina.....Skönt med varmt om händerna det behövs nu.
Kylan verkar hålla i sig.
Kram!

Birgitta sa...

Hej! Jag gillar dina härliga vantar. Skulle behöva sådana i kylan. Vi har -28 och jag vill helst gå i ide. Pt 2 är väl ungefär detsamma som 2-tr plädgarn kan jag tänka. Stickar du dem mycket för stora? För de går väl ihop en del i tvätten? Skulle vara kul att prova.
Ha det gott.
Kramis Birgitta

Britaiskogen sa...

Disse vottene så riktig gode ut. De er nok gode å ha i denne kaldeperioden..

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia!

Jeg har aldri skjønt det der med ABC-tema Wednesday= torsdag. Jeg har "refabricerad" (passer ikke å si på norsk!)temaene en dag da jeg hadde tid. De ble datert onsdag. Jeg må sette på iconet og linken etterpå!
Sånn er det bare!

Deilige votter du har strikka. Har sansen for de mønsterne der. I fjor strikka jeg pulsvarmere og broderte fantasiblomster i kjedesting på dem. Gode og varme å ha nå!

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Det kommer - det kommer en tjuende dag også, Mia! Den er alt planlagt - og med innslag av deg ;:OD)

Unknown sa...

Flotte votter :)

Anonym sa...

Aj, disse var flott.. nå ønsker jeg at strikkepinnen ikke var så vrang:o)) kunne trengt ett par eller to nå.. i allefall glad vi hadde med skikkelige vinterklær hit!

Å Godt Nytt År min venn:o)) klem fra mæ

Marita sa...

Så flotte votter, mia. Sånne er de beste å bruke så kaldt som det er nå.

Anonym sa...

Som oerhört vackra konstverk ter sig din vantar i mina ögon. Starka färger är också min melodi, helst i oväntade kombinationer. Men många är rädda för färg. Jag har försökt sälja mina färggranna alster i min butik, men ingen vill ha dem. Däremot säljer diskret mönstrat grått, svart och vitt bra. Lite trist för oss färgglada konstnärer.

Jorun sa...

Så fine votter! Og skikkelig lekre farger og mønster!

Njut i din trädgård sa...

Åh så fina!
Min kära svärmor har ett par röda som hon har haft i många många år. När hon strosade runt på en marknad blev hon sugen på ett till par - men oj 500 kr fattigare ville hon inte bli.

Du har en hel förmögenhet där hemma!

Kajsa sa...

De är så vackra att man nästan inte skulle våga använda dem! Men det är ju det fina med ull att det blir bara bättre ju mer det används. Om man bara torkar dem försiktigt;-)

Mia stickar sa...

Så otroligt vackra vantar! Och varma vantar behövs nu när det känns som om vi vore på väg in i en ny istid!

Margrethe sa...

Herlige votter. Helt utrolig hva du får til. Votter er ikke hva vi har hatt så mye av i huset de siste årene, men i denne kulden må jeg gjøre noe med det. Takker for inspirasjonen du gir meg.