söndag 4 april 2010

Mer färgning med Kool-Aid

  1

Jag har haft besök av mamma och pappa några dagar nu i påsk,6 men det hindrade mig inte från att spinna färdig dom resterande 30 gram av ull jag hade och färga dessa med Kool-Aid. Gul/orange och rosa blev tillsammans en ganska orange färg. Den här gången lagade jag en mycket mindre blandning, alltså mera mättad färg, och hade mindre garn, så nu blev garnet mycket kraftigare i färgen.

Carola gav mig detta rådet ;

“Hej Mia,
Jag tror problemet är att du använder för lite Kool-Aid i varje färgning. Det går åt bra mycket mer än en påse till hundra gram garn, och speciellt om du har en mörkare bas.
Jag vet att när jag färgar går det åt en 6-7 påsar per hundra gram, ofta i olika färger för att få ett lite melerat garn, men om du vill testa ett nästintill lika roligt men billigare sätt att färga garn (som inte doftar lika gott) kan du ju köpa karamellfärg…”

DSC_0006 DSC_0008  Eftersom garnet inte sög åt sig allt färgat saftvatten den här gången ( antagligen då garnmängden var mindre) tog jag i resten av Kool-Aid påsarna som jag hade kvar ( nu är alltså lagret slut) och färgade om dom 70 gram av ‘lila’ garn som jag färgade sist och den här gången blev färgen kraftigare. Jag misstänker bara att färgen är nästan snarlik min första infärgning..

DSC_0007 5 2 

Här är det lila garnet fortfarande vått och det blir säkert ljusare när det torkar, egentligen lite synd för dom här tre nyanserna tycker jag passar otroligt bra ihop, tänk med grått, ofärgat, hade det kunnat bli ett nog så stiligt resultat :)

4

Jag blev ju tvungen att lägga det lila garnet i ett nytt kokande vattenbad när jag skulle färga om det. Garnet ‘förlorande’ ingen färg alls i det vattnet så saften sitter kvar också i tvätt, kanske det har att göra med citronsyran man skulle slå i vattnet. Är det sån man gör med karamellfärgen också, är det konditorfärg du tänker på då ? En aldrig så liten tutor om det också, Carina, hade varit kul :)

Nu har jag i varjefall bestämt mig för att kontrasten till mitt färgade Z-garn blir vitt i stället för grått som jag först hade tänkt. Tror mönstrat kommer bättre fram då..

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hei! Det er morsomt å farge garn med Kool-aid! Det har jeg også gjort i påsken, skal ta bilder og blogge litt senere :-) En fortsatt god påske til deg!

Birgitta sa...

Vilka fina färger du fick på garnet nu. De lila är så fina. Vad trevligt att haft besök i helgen.
Ha det så gott och många kramisar.
Birgitta

Bodil sa...

Så spennande og interessant å følgja med på at du fargar garnet! Syns det er fine fargar du har fått fram. Ha fortsatt god påske :)

Lilli sa...

Oj, den översta bilden ser ut som...ja, jag vet inte vad...De lila nyanserna på garnet blev jättefina, tycker jag :)Lila är en av mina favoritfärger. Hur lång tid tar hela processen att färga med Kool-aid?
Ha det!

Carola sa...

Men det där ser ju fint ut. Ska bli roligt att höra vad du tycker när de har torkat. Jag tycker inte att färgerna brukar ändra sig så fasligt mycket mellan vått och torrt garn. Å andra sidan är det inte så ofta som jag färgat med en mörkare bas.

Du ville ha tips om hur man gör när man färgar med karamellfärg. Precis likadant som med kool-aid fast med lite mer citronsyra för att färgen ska fästa. Annars går det till på samma vis :)

Pixi sa...

Va dduktig du !Ser mycket bra ut !!kram=)