torsdag 8 april 2010

Å-åkersnigel

 

Åkersnigel, Deroceras reticulatum eller Deroceras agreste ? Antagligen är det den sistnämnda som jag har fått in i somras. D. agreste lär vara mer färglös. Tydligen måste man dissekera snigeln och se på genitalierna för att helt säkert kunna fastslå vilken av arterna det handlar om. Denna lilla herren ( eller dam då, sniglar har ju inte ett bestämt kön..) ska i varje fall inte kunna bli längre än 3-4 cm, någon få gånger 5 cm. Detta exemplar som jag hittade i somras var faktiskt mer än 5 cm bara jämför med muggen.

Dessa små monstren är det mest plågsamma jag har i trädgården, speciellt efter att jag var dum nog att sätta ut flera hundra tagetes i fjol, hela trädgården kryllade av den. Tagetes tycks vara rena festmåltiden för sniglar. Nu är dom ju inte lika lätta att vare sig upptäcka eller plocka som sina större kamrater, Iberia snigeln, Arion lusitanicus. Iberiasnigeln eller brunsnigel som den också heter är ju så pass mycket större än åkersnigeln, man ser den och den kan plockas med korvtångar. Åkersnigeln plockar man bäst med ficklampa och teskjed om natten. Man lyser helt enkelt mot ett blad med mistänktsamma hål i, ser dom svarta skuggorna som visas under och drar dom av plantan med teskjed. Låter kanske inte så illa som en mördarsnigel, men..

1

.. “vi är små, men vi är många !!” Nu har det ju spekulerats mycket om sniglar genom vintern, om januari varit så kall att dom dött ut, men nu kan jag läsa om dom som redan hittar sniglar i trädgården så… If you can’t beat them, join them!  och det tänker jag göra, hålla dom med sällskap alltså, för nu börjar årets stora trädgårdsäventyr :)

Så var det slut, sista bokstaven i Petunias bokstavslek är serverad. Lätt som en plätt tänkte jag när det började, men det har faktiskt inte alltid varit lika enkelt att hitta på ett tema, en liten utmaning faktiskt, men kul. Har du lust att försöka själv och bli känd med en massa fina, spännande bloggar så bli med i leken nu när Petunia startar upp runda 3. Ni har ju en hel vecka på er att fundera ut ert första tema – A !

Och till dig, PETUNIA, tack för en flott  omgång med ABC, det har varit kul och en riktig höjdare i vinter, något att se fram till varje vecka :)

20 kommentarer:

Åsa! sa...

Mördaraniglar har svärmor i sin trädgård de är riktigt äckliga!

Marita sa...

Like ekle disse om de mye mindre enn Iberiaen. Vil ikke ha dem i hagen, nei!

Henny sa...

Uf. Jeg kan ikke lide snegle, især de der dræbersnegle er trælse. Heldigvis har vi pindsvin i haven, og de spiser dem åbenbart.

miaring sa...

Sniglar, genitalier, slem....öööööörk, tur att jag inte hade något gott att mumsa på, när jag läser ditt inlägg.
kram Mia

Hage og Foto entusiast sa...

Yeak...Snegler like jeg ikke, men et bra bilde du har tatt av den. Georginen din er nydelig. Får håpe det ikke blir så mange av disse krypene denne sommeren :)

Sommertid sa...

Inget roligt med sniglar, fast jag har inte sätt så många i min trädgård..men så har jag nästan inga blommor hällre..massor av vintergröna växter har jag..

Ha en trevlig helg :)

Anonym sa...

Jeg er glad jeg ikke er fransk og spiser snegler. Synes de vi finner i hagen er riktig ekle!

Living next to me sa...

usj ja , med hage får en snegler . Dvs vi hadde hage uten morder snegler før , men her yngler de, men jeg syntes faktidk flåtten er verre med 4 katter som kommer inn og legger seg i senga ..usj en masse mas med flått middel og pinset, og hysterisk skifting av sengetøy -Da er snegler ikke så ille , tagetes er nå bannlyst .Vi ses på A .takk for mange morsomme uker. Frida

Turid Holm Flaa sa...

Nei, disse er absolutt ikke noe hyggelig å ha i hagen. Vi har nå vært ganske heldige her hos oss. Har laget noen øl-feller til de få som har vært.

Ønsker deg en riktig god kveld. Turid

Helle K. sa...

Det er den slags snegle, som vi kalder "dræbersnegle" i Danmark - fy de er ulækre. Vi har heldigvis kun set 2-3 stykker i haven - sidste sommer.

naturglede/Randi Lind sa...

Jeg er ikke så veldig blad i snegler, men bildene dine var vakre og minner om en sommer som kommer. God helg!

Lotta sa...

Detta var också en härlig tolkning på bokstaven Å.men usch för dessa sniglar.Nu är de snart på G. för de har haft en gynnande vinter.Varmt och skönt under snön.
Hoppas att man slipper dem men det är väl ett önsketänkande.
Härliga bilder på dessa slemmiga saker...
Kramizzzz // Lotta

Anonym sa...

Isj og æsj - disse sneglene er bare så ekle, og visstnok en sann plage for mange hagefolk, ja. Håper de blir utryddet en gang for alle! Ha ei fin helg!

Madame sa...

Det vrimler med den slags snegle i min have - visse somre har jeg næsten kunnet skovle dem op ...

Ha' en rigtig god weekend, Mia! Forhåbentlig uden snegle :)

HildeS sa...

Usj, for en ufyselig avslutning på alfabetet. Snegler er ekle og slimete. jeg er glad vi ikke har særlig mange snegler her. Kun de svarte.. Ingen brunsnegler har funnet fram til midt-norge enda..

Hobbygåsa sa...

Flott Å-innlegg med ekle kryp :-) Det er kanskje fordelen med å ikke ha grønne fingre, det kommer ikke så mange slimete snegler heller :-)

Petunia sa...

Uff, disse har overlevd vinteren her. selv om vi har hatt det kaldt, så har all snøen reddet dem fra å fryse ihjel.

Takk for dine bidrag på ABC'n! Kjekt at du ble med!!

Strikkebesta sa...

Synest eg ser deg på nattleg sniglejakt med lommelykt og teskei som våpen:)
Ønskjer deg ei god helg og ein sommar utan for stor snigelplage.

TorAa sa...

Bli kvitt Iberia sneglene hurtigst mulig.
Vi tar dem med en papir-duk og tenner de opp i peisen med det samme.

Dessuten lar vi gresset gro slik at paddene trives og spiser sneglene.

Ha en utmerket helg

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Hva er det godt for?
Hvorfor har vi sånne ekle dyr i haven?
Heldigvis har vi ikke så mange som mange andre!
Kan jeg si et ufyselig godt bidrag?