fredag 9 april 2010

Blockar ut en sjal...

Min sjal i mitt handspunna garn får sig tuff behandling hos mig nu. Sjalen som var 140 cm på långsidan förlorade helt passformen efter första gång jag hade den på mig, inte var den översta kanten rät längre och sidorna rullade upp sig..

DSC_0002 Mycket orolig bestämde jag mig för att nu, nu ska jag försöka blocka en sjal, faktiskt inte helt utan fruktan. Jag var livrädd att mitt garn inte skulle tåla påfrestningen. Inte känner jag mig helt trygg när jag slår över kokande vatten på ullen heller, men jag har ju långsamt lärt mig att det går bra.…

DSC_0004

Jag har ju ingen sådan ram som man ska använda, så jag hämtade några gamla madrasser och började försiktigt dra i en det varma, våta byltet som liksom skulle vara min yllesjal. Utrustad med en massa knappnålar som jag fäste blev den större och större..

DSC_0006 DSC_0007

.. och till slut blev jag tvungen att hämta en madrass till för att få plats med hela. Den blev ju verkligen mycket större! Nu väntar jag spänt på hur många dagar det tar innan sjalen torkat, och om den håller den nya passformen efteråt. Blocka var en ny upplevelse, tänk att något så litet kan bli så stort! Och garnet höll ju, faktiskt !

DSC_0009 DSC_0005

Frågan är bara var jag hittar en blockram någonstanns, i en garnbutik?, eller om jag kan laga en, madrassen kommer säkert mögla till slut om jag använder den..

12 kommentarer:

Mia stickar sa...

Visst är det fantastiskt vad blockningen kan göra för en sjal! Den ser jättefin ut där den ligger! Jag har köpt en träningsmatta som är som ett pussel i fyra delar som jag lägger ihop i en fyrkant inhandlad på Jula.

Maria sa...

Liggunderlag brukar fungera bra.

Unknown sa...

Flott sjal! Og ja, ull tåler vann ;)

Bruker selv puslespillmatter til unger når eg blokker sjal, du får de hos de fleste lekebutikker eller Nille.

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Det ble liksom et helt annet sjal dette. Spennende å se hvordan det oppfører seg. Har akkurat blokket et sjal sjøl og brukte skumgummimadrass. Den tørker nok godt opp til neste gang jeg har noe å blokke, så da mugner den ikke, håper jeg. Jeg ser du har fått gode råd. Tror sannelig jeg skal kjøpe sånn lekematte med puslebiter, for den tar liten plass når den ikke er i bruk :)

God helg.

Hobbygåsa sa...

Lekre farger i sjalet ditt! Jeg bruker gjestesengen til blokking :-) Og jeg kryster ut alt vannet jeg klarer med sjalet inne i et stort badehåndkle før jeg spenner det opp - klemme, ikke dra! Blokkesett har jeg kjøpt her http://www.projo-produkter.no/ Sjal må bare blokkes har jeg funnet ut, resultatet blir så helt annerledes og flott :-)

Elisabeth sa...

Den blev ju jättefin! Och torkar nog ganska mycket snabbare än dagar, snarare timmar eller över natten!

Hobbygåsa sa...

Jeg spenner de ut med nåler som følger med - mye tykkere enn knappenåler. Hvis du går inn her kan du se, det er det beste blokkebildet jeg har... http://toneab.blogspot.com/2008/06/sjal-og-award.html

Nanne sa...

Dette ser veldig bra ut.
Har aldri tenkt på blokking, bruker gjerne strykjernet. Dette skal jeg ta med meg. Takk.
Klem

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Här har jag lärt mig en massa nytt. Mycket snygg sjal!
Ha det gott
Birgitta

Lilli sa...

Så fin din sjal blev! Stor och go att svepa om sig när man fryser, oavsett årstid. Grann färg. Ha det gott!

Britt sa...

Vacker sjal//Britt

Bestemor Drillo sa...

Dette ser da spennende ut !!
Du har en tålmodighet av en annen verden!!
Jeg er bar hjemom på en snarvisitt !
Drar tilbake til torpet i slutten på uka!! Klem fra bestemor!!