söndag 25 april 2010

Lavendelkakor..

 lavendel
Gårdagens upptäckt när jag jaktade efter espessokaffe var ju lavendelsockret från i höstas. Därför kunde jag ju inte låta bli att baka nu i eftermiddags. Sockret var ju betraktligt mer parfumerat idag än vad det var när jag lagade det så smaken blev mycket skarpare. Lavendelsocker lagas helt enkelt av att färska lavendelblommor repas av och blandas med strösocker och sätts undan några veckor i en lufttätt kruka ( efter ett halvt år slår lukten emot dig..). Jag har hittat två goda recept, här och här, men eftersom jag sällan klarar att följa recept slaviskt blev det en blandning. Dessutom så är det någon vajsing med våran ugn som gräddar ojämnt, kakorna blev mycket välgräddade på toppen och mjukare under, men smaken kan man inte klaga på..
lavendelkakor
150 gram smör, blandades med ett ägg och en dl socker + 1 dl lavendelsocker ( annars tror jag smaken hade blivit för skarp..). Så hade jag i en mörk blockchoklad hackad i bitar, tillsammans med en näve hasselnötter och en näve mandel, hackade förståss. Tillsatte ett par matskjedar med äpplehonung som jag hittade i skåpet, två teskedar vaniljsocker och två teskedar bakpulver. Ca 5 dl mjöl blev knådat in på bakbordet innan degen formades till fyra långa längder som trycktes ut med fingrarna och penslades med ägg. ( Fyra var för många, dom flöt ut så det blev en stor kaka..)  15 minuter i ugnen, snittade och torkade med öppen ungslucka tills vi var färdiga med middagen. Snaskig dessert idag alltså :)
lavendelfika Jag erkänner direkt. Dom blev faktiskt så goda att jag håller på med espressokaffe kopp två, och kakan är inte den första den heller..

10 kommentarer:

Åsa! sa...

Så det blev gott? Kakor med lavendelsmak, spännande!

Anonym sa...

åååååååå har du bakt de der.. de smaker himmelsk!!!! man kan ha lavendelkorn direkte i deigen men ikke for mye.. det blir rett og slett bittert.. og man sitter igjen med en ekkel smak i munnen..

kos deg .. unner deg hver smitt og smule ;)))

klem og god søndagskveld

Ingela sa...

Tack för receptet. Bra då vet man vad man mer kan göra med lavendeln. Varför inte helt sonika äta upp dem speciellt om det smakar mums ;-)

Hälsningar Ingela från Åhus

Mimmi Hek sa...

Låter jättegott men inget man minskar i vikt av. Tack för peppingen på min blog!

Birgitta sa...

Lavendelkakor låter så gott att jag gärna tar en till.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Mia stickar sa...

Lavendelsocker har jag aldrig hört talas om, är det norskt? Kan inte ens föreställa mig smaken!

Nanne sa...

Takk for at du tok utfordringen. Dette må jeg prøve, men først må lavendelen blomstre......
Kaken ser lekker ut.

Kajsa sa...

Tack för receptet, jag har också lavendelsocker sedan i somras i skåpet. Hade en ide om att göra lavendelglass men jag tror jag ska testa dina skorpor/kakor för det lät mycket gott.

Bestemor Drillo sa...

Lavendelsukker har denne damen aldri hørt om, men hva man kan lære av å blogge!!
Takk for opplysningen ! Kanskje jeg skal prøve dette en dag;))

... sa...

Så spennende :) Takk for at du delte oppskriften. Dette fikk jeg lyst til å prøve til sommeren når lavendelen blomstrer!