lördag 7 juli 2012

Den här veckan har jag visst blivit allt för ivrig..

.. men det får inte hjälpas. Jag lovar, jag ska städa och jag har plockat fläder men det är så svårt att låta bli, detta var ju så kul. I grytan puttrar nu ännu en sats med lav, den här har jag plockat på grannes döda plommonträd. Jag frågade faktiskt först men nu är jag inte helt säkert på att hon kände hon kunde säga nej… (tog lite av barken också när jag först höll på men det får bli ett annat uppkok..)
Efter otaliga försök och expriment med olika ogräs som växer här har jag nu vänd mig mot laven. Jag vill helst inte ha mera gult garn, nu har jag säkert minst ett kilo! Det kopparfärgade till höger är mera spännande, det är den gråa laven som jag plockade hos Jansen’s i söndags.
Här ligger flera högar med färgad ull på tork. Inte alla lika vällyckade. I min iver har jag glömt att ullen borde kyla ner sig i färgbadet innan jag tar upp det och tvättar..Det här är åkerfräken (kjerringrokk/åkersnelle no.) som ligger närmast till höger. Gult… Annars är det lavar i olika försök. Jag kan bara konstatera att färgen fastnar bäst på dom långa håren i spelullen. Underhåret är fortfarande mest vitt.
Från vänster;
1. Vit höstull
2. Den gula laven från Jansen’s syren, möjligt det hade blivit mera färg om jag bara hade varit lite mera tålmodig. Färgad i vanlig kastrull
3. Andra färgningen med laven som blev så orange, färgad i vanlig kastrull och lagd i askevatten efteråt.
4. Den laven vi plockade på granträd här hemma i skogen, färgad i vanlig kastrull
5. Den första laven från Jansen’s, färgad i järngrytan. Helt klart det bästa resultatet så här långt.
I dagens andra kastrull har jag haft lupinblommor igen. Dom har legat efter en timmes uppvärmning och kallnat över natten i vattnet. Höstullen som jag nu försöker färga har jag betat i 80 grader alunvatten i en halvtimme innan jag la ner det. Tycker nog försöket ser mest misslyckat ut så här långt.. ja,ja… det var den städningen..

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Sån där gul lav som brukar växa på aspar (bland annat) blir inte gul som man kan tro. Man fermenterar den med ammoniak (2 delar vatten, 1 del 25% ammoniak) och då blir det rosa.
MEN!
Blöt rosa ull som utsätts för solljus blir lila! (Och sen stannar färgförändringarna.)
Jag är jättesugen att testa på mer än en liten tuss.

Hilde sa...

Kjempeartig å følge med på fargingene dine. Så mange fine farger du tryller frem.
Lav-fargen var skikkelig flott!!

Snäckskalsdalen. sa...

Jag trodde du stuvade spenat. Vad duktig du är med din ull!
Agneta kram

Mia stickar sa...

I höst ska jag titta efter svampar som går att färga med, har du provat det?