onsdag 4 juli 2012

En dag utan ättika, nästan då..


Idag har det varit tre andra innehåll i skålarna än igår då det var ättika och salmiakk. Men lukten är nog lika kraftig idag för i mitten (fy, fy, detta törs jag nästan inte säga..) så är det koppar. Jag la en del koppar i ättika för länge, länge seg i ett glas og nu var lösningen riktig blågrön. Även om den nu blev utspädd med vatten så är den nog inte hälsosam.. Till vänster är en skål med rabarberbladspad. Jag har kokat ihop flera liter och har flera blad på lager, tydligen ska det fungera lika bra som ättika, oxalsyran gör spadet surt. Det luktar inte lika illa och tack och lov för det. Till höger är det aska och vatten i skålen, det ska ge ett alkaliskt spad. Dagens upptäckter är väl att
1. Rabarber går lika bra som ättika . Lagt i detta spadet före tvätt så går nästan ingen av färgen ut av garnet i tvätten, det försvinner redan här..
2. Askvattnet fungerar lika bra som salmiakk. Färgerna blir kraftigare, skarpare.
3. Koppar är så ruskigt att hålla på med och gav mig så lite resultat att jag tror det slutar här med det enaste försöket..
Dessutom har jag upptäckt att dom flesta gröna blad ger mig gul färg. Idag har jag färgat gula garn av villvinblad. Om man lägger garnet i rabarberavkoket innan tvätt så blir garnet knallgult. Ormbunke, samlat runt omkring rätt utanför tomten, ger en lite mer grönaktig färg.

Dagens dårligaste resultat är fortfarande Röllika, får visst inte den till.. Lupingarnet jag hade lagt i ett glas med några rostiga spikar fick en uppvärmning igår och låg kvar till idag, det är den grönaktiga färgen till höger. Det gula i mitten är villvinet. Den med skarpast gulfärg är den som varit i askbadet.

Så svårt det ska vara att få riktiga färger… Det sista som kommit i mitten är färgbad nr 2 av villvinet. Jag har kommit underfund med att jag har släng en massa färg som jag kunde har färgat en runda till med. Dom sista två (mellan villvin och lupiner) är den lite grönaktiga ullen från ormbunken (bregne no.)

Så mellan avkoken, istället för att göra något nyttigt i trädgården (imorgon måste jag ivarjefall göra det, hela dagen! på torsdag ska den se helt felfri ut hur det ska gå till..) så hämtade jag kardorna och kardade några lockar. Fortfarande fuktiga lockar  men jag var bara tvungen att se resultatet, hur garnet ser ut spunnet. Och, det blir fint tycker jag, färgerna kommer mycket bättre fram när man spunnet ullen än den gör när den ligger här i ulltusshögar.

Jag är glad för att jag fäste lapparna men hur ska jag få det till med ull lockarna?

5 kommentarer:

Hilde sa...

Så flott farget ull, stilige farger og fine sammen!
Garnet blir superfint.

Veldig artig å følge med på fargingene dine, Mia :)

LisaMatilda sa...

Kul att få se och höra om ditt växtfärgande. Ser så fint ut!

Meta sa...

Hej gumman !
Vilka härliga färger du har lyckats skapa. Jag är morgonpigg som du ser.
Kram mor i busken

Guri sa...

Så fine farger du har fått! Og det stemmer som du sier, nesten alle grønne vekster gir gul farge. Du burde prøve hundekjeks, det gir en nydelig klar farge!

Cecilia N sa...

Du är ju minst lika "vild" på att färga som jag!

Angående märka lockarna.
Jag har en kasse för varje slag av ull. Märk kassen.