tisdag 10 juli 2012

Idag skulle jag inte färga…

.. men så såg jag inlägget som Hilde lagat. Hon hade färgat härliga rosalila färger med ekblad. Först tänkte jag att ekar, det har vi inte här. Men så kom jag på att jag har vissna ekblad i løvhøgarna på hösten och granndamen vet var dom kommer ifrån så jag var inte mindre fräck än att jag frågade. Ha, den lilla eken står på hennes tomtgräns! Så jag var inte värre än att jag fick ta en gren som stack ut utanför sjölva trädet.
Så nu har ekbarken fått ett uppkok och ska få stå och dra sig till imorgon. I grytan ligger ekbladen och drar. Ekblad är riktigt hårda, det har jag aldrig tänkt på. Det är som att ta i torkade lagerblad eller något sånt. Räknar med att det kan ta lite tid att få någon färg av dom..
I skålen ligger något annat hårt och svårtflörtat. Barken från plommonträdet, igen. Jag kan inte fatta och begripa att så mycket färg som det är i vattnet inte ska kunna fastna på garnet. Så nu har jag kokat barken (inte över 90 grader da…) igen i flera timmar och lagt ner både obetad ull och lite av ullen från förra försöket som var förbetat med alun. Men färgen försvinner när det kommer vatten på, derför har jag nu haft i lite salmiak (amoniak) i vattnet som ska få stå över natten…
Dom sista infärgningarna. Någorlunda riktiga färger också. Det här semester kommer gå till historien som veckorna jag slängde bort på växtfärgning, eller huset som flyter över av ull….
Från vänster;
Lupinblommor, förbetad med Alun
Lupinblommor, förbetad med Alun, ‘kokad’ med rabarberavkok i vattnet.
Lupinblommor, bad 2.
Från vänster;
Plommonbark
Grå lav från Ninas plommonträd ( i järngrytan)
Roten från Vibekes vita ogräs, förbetad med alun.
Så det här då, silvergrått skulle jag vilja kalla det. Jag upptäckte i kväll att jag hade en hink med lavspadet kvar, och där i låg spelull. Den hinken hade jag glömt. Nu hade ju inte ullen tagit mycket färg så hela klumpen la jag i kopparlösningen. Inte ändrade det färg så mycket efter det men ullen fick lite mer silverglans.
Åkersnelleullen (kjerringrokk) som blev gulaktig vit har hamnat uppe på bordet. Nu som det har regnat ute passat det bra att spinna lite. Så kardorna kom fram lockarna kardas ut. Det ser faktiskt gulare ut när det blir spunnet än vad det gör när det ligger så är i en hög.
Men även om det är kul att spinna och det är några regninga dagar ibland ska jag inte lura mig själv. Ullen jag har nu kommer att räcka många, många år framåt.

5 kommentarer:

Hilde sa...

Så mange fine farger! Og det spunnede garnet ser flott ut.

Eikebark har jeg ikke tenkt på å farge med. På bildet ser det ut som det kommer mye farge ut av barken, så det kan jo bli veldig bra. Spennende, gleder meg til å se de ferdige resultatene på fargingene dine :)

Pixi sa...

Ja så är det ofta , blir inte som man tänkt sej men du har fått mycket gjort , tycker det ser bra ut jag.. I detta krävs tålamod , det har jag inte till att hålla på med ull..det är tyvärr inte mein grej har jag kommit på..För många moment..Nä håller mej til färdigt uppspunnet garn..kram på dej =)

Bodil sa...

Å, så spennande, og så mange flotte fargar du har fått :) Dette blir det nok mykje fint garn av.

Mimmi sa...

Så flitig du ær.
Sjælv ær jag på tur till Norge. Vi hælsar på dotter o sværson hær. Med andra ord, vi bara koser oss.
Kram

Grete sa...

Dette ser spennende ut! Og du gjør virkelig alt fra bunnen av, med farging av ull, karding og spinning! Imponerende!
Jeg har aldri prøvd å farge med bark av forskjellige trær, men har en kurv med garn farget med forskjellige andre planter.