lördag 28 juli 2012

Inte ser jag helt rött

Hur många färgbad kan man pressa ur vitmårans rötter egentligen? Helt bak är det första garnet som blev liggandes. Därför försökte jag en gång till och lät garnet ligga bland rötterna i vatten över natten innan jag silade av och värmde upp med ull, säkert i flera timmar än tre. Det såg väldigt lovande ut och det blev ju lite rött men inte så mycket som jag hoppats på. Den nästan svarta locken har varit med i alla bad, helt mörk vinröd, nästan svart. Ska jag tolka det till att jag varit för ivrig eller att jag lagt ner för mycket ull?
Jag fick en skvätt bacardi av sonen och hade faktiskt hoppats på rödfärg den här gången. Ullen har legat i och sjudit hela dagen men inte blev det mycket till färg. Johannesörtblommor verkar vara otroligt svårflörtade.. men, i och for sig, detta var andra gången jag värmde upp dom.
Daggkåpans blad stod och sjöd, i den nya järngrytan jag köpte på loppis i helgen, hela dagen och har fått stått och svalnat över natten. Den gröna färgen i från ïgår kväll såg mest svart ut i morse. Ullen som har legat i hela dagen blev nog mest grå, inte änns ett dop ner i salmiakvatten efteråt fick den speciallt mycket grönare..
Samlade lav hos Vibeke också. Första gången så fick jag ju helt fantastisk kopparfärg. Det blev det inte nu. Grå blev det, efter många dagar för först ville inte ullen ändra färg alls. Till höger ligger Johannesörtens blad/stänglar ¨färgningen till tork. Ett litet rödskär ser jag i varje fall..
‘Nu räcker det, nu är det bra’, sa hela tiden en patient. Det ringer i mina öron nu när jag är ute i boden och kokelurar. Börjar det inte snart räcka? Ull lagret är större än jag hinner ta rätt på dom närmaste två-tre åren. Fyra veckors intensiv färgning blir en del ull.. Nu har jag inte så mycket kvar av mina uppsamlade plantlager men det är mer som jag vill försöka mig på. Tuja för exempel, fungerar det? Lawsoncypress ligger i stekgrytan nu och drar sig över natten.. kanske Tuja också ger färg? Så Fläder, Päron.. det finns mer som ska utforskas..

2 kommentarer:

Hilde sa...

Spennende, spennende :) Du er superdyktig, Mia!

Den røde fargen på det første bildet var fantastisk flott!! Og tenk at du fikk rødfarge av johannesurt, jeg får bare grønn men fargen i gryta er rødaktig da... Når jeg farger med johannesurt får garnet bra farge bare i første dypp, så jeg bruker å droppe å farge andre gang, da blir fargen for dårlig.

Salmiakkvann? Det har jeg ikke prøvt. Interessant hvordan du styrker/klarner farger ved å dyppe i salmiakk og eddik! Hva slags salmiakk bruker du?

Mimmi Hek sa...

Det verkar vara vanebildande att färga ull. Verkar också vara ett vågspel med färgerna, man får ta den färg som det blir just den gången.
Kram