fredag 27 juli 2012

Mera ull, mera färg..

Nu har jag två kilo ull som jag kan färga igen, äntligen. Och det verkar som dom försvinner fort, den nya laddningen alltså.. Johannesört, Hypericum perforatum, ska kunna ge röd färg, det blev det alltså inte. Jag har en väninna som har rena paradiset i sin trädgård, hon kallar det ogräs och vill gärna bli kvitt det, jag plockar, smilar och är lycklig att inte hela gräsmattan är jämnad till backen. Johannesört växer hos henne så jag fick ihop tillräckligt mycket att jag tyckte jag kunde försöka med blommorna för sig. Jag klarade till och med tigga till mig 4 cl av regeringens gin, för jag hade läst att man får mera färg om man lägger blommorna i sprit innan färgning. Hade jag fått en hel dl är jag säker på att ullen blivit röd. Nu blev den lite plommonlila skiten i färgen. Men, jag är stolt av den lika väl.
Bladen och stjälkarna fick inte några ädla droppar. Till vänster (bilden är lite färglös…) är ullen betad med alun och har fått ett ättiksbad efter färgningen. Till höger är ullen obetad och efteråt la jag ullen i lite salmiakkvatten. ¨Nya försök är i grytan..
Ja, hos våra vänner växer det mesta. Jag hittade vitmåra, Galium boreale, också (så heter alltså Vibekes vita ogräs som jag färgade av innan..) Rötterna var inte helt enkla att få upp men jag hade en del med mig hem. Tre försök har jag gjort så här långt. Till vänster är ullen betad med Alun först och efter färgning lagt i ättiksvatten. Det högra är inte förbetat men fick ett dopp i ättiksvatten också effer. Rött?? Nej..
Men, det tredje försöket, rödkopparaktigt eller något sånt. Jag hade nästan givit upp mina Växtfärgningskarriär igår när jag såg resultaten. Därför la jag rötterna tillbaka i en skål med kallt vatten. När jag hittade en liten tuss kvar i kastrullen med alunbetan så slängde jag den ner i samma skål och glömde hela grejen. I morse var den biten av ullen som låg närmast rötterna röd! 6 timmar i varmt vatten på spisen  gav denna färgen. Undrar om gin hade hjälpt¨här också? Men WOW! vilken fantastisk färg jag fick. Jag vill ha mera, så jag fyllde på med lite mera vatten i kastrullen med röttarna och la sen ner mer ull, ganska mycket mer än den här tussens storlek. Så får jag vänta spänt till imorgon..
Ja, lite gulaktiga i färgen. 3.e och 4.e bad med rabarberrot. Kom ju på att jag nog hade slängt en rabarberrot bak komposten förra hösten. Eller kanske inte slängt är det riktiga ordet, jag hade ju grävd ner den lite. Nu grävdes roten upp, vägdes, hela 31 gram!! ingenting alltså..
Första doppet är garnet längst till höger. Fyra dopp blev det innan jag hade bort färgbadet, inte dårligt på 31 gram!
Men oj,oj, jag jobbar imorgon så nu måste jag i säng. Men bara för att ha det noterat, självklart har jag kunnat trampa så mycket på spinnrocken att t o m elkabeln jag skruvade i har gått itu. Reparera, reparera…

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag undrar om du skulle kunna tänka att virka ett lika fint sängöverkast som du virkade till din mor på beställning. Är en skånetjej som snart ska flytta och gärna skulle vilja inreda mitt sovrum med ett vackert sängöverkast. Självklart betalar jag både material, arbets och fraktkostnader! Hör av dig!

juliadanell@live.se

//Kram Julia Danell

Birgitta sa...

Fina färger på din ull. Blir nog riktigt vackert garn.
Har funderat lite om förra helgen.
När jag tänkt efter såg jag några som fotade, bl.a. en man som tog kort på våra hässjor på åkern + någon som var på vägen. Var det ni?
Kram Birgitta