söndag 1 juli 2012

Friskt mod, hälften vunnit.. eller…

Nåja, det har sig sån att jag har en del rölleka i min perenntrappa och just den här plantan undrar jag varför jag satt dit, gillar den inte. Alltså skulle den bort och något annat planteras. Samtidigt läste jag på en annan blogg om Hilde som färgar så fina garn med plantor. Alltså, jag köpte en liten kokplatta (kan ju inte förstöra mina kastruller till induktionstoppen..) och började koka mina plantor. Något har jag gjort helt fel. För det första så hade jag bara naturfärgad ull hemma (ny är beställd!). Ullen la jag i blöt i ättiksvatten innan det åkte ner i färgbadet.

Men ingenting händer så garnet åker ner i en bunke med lite mer alunrot i vattnet och får dra hela dagen idag, nej, inte blir det mycket färg och efter jag sköljt det så blev det väl nästan som det var från början..

Så tog jag lite spelull i en annan bunke och rörde ut lite grillkolsaska i vatten. När jag hällde i det spadet blev vattnet mycket gulare än det med alunrot men inte fastnar färgen här heller, inte på något annat än dom yttersta håren på ulltussarna, dom blev ganska gula..

Jag får vänta tills ullen har torkat och se om det går att se någon skillnad alls i färgen på ullen. Men, jag ger inte upp, det här ska jag då tusan få till! 3 veckor semester borde jo leda till något i varje fall. Jag har en bok jag ska försöka lusläsa och förstå, den är ju på engelska. Idag har jag kokt upp en massa fläderblad som ska få ligga och dra tills imorgon. Då väntar nya försök. Från Flädern ska man kunna färga med både blad, bark och bär så självklart har jag setat och täljt av en massa bark också.. nu ska jag bara se om jag klarar finna ut hur man förbereder ullen först.

DSC_0091

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det står litt om naturfarging på spinneforumet, bl annet om beising av fiberen. Du får ta en kikk der =)

Hilde sa...

Rart at ikke fargen festet seg?

Jeg skyller opp garnet i vann først (samme temp som fargebadet), ingen eddik. Tilsetter alun (aluminiumssalt) som røres ut i fargebadet og så legger i det våte garnet. Deretter varmes gryta opp til 90 grader.

Kanskje planter/bark må kokes ut lenger først for å få ut fargen?

Spennende med hyllebark og blader. Mine hyllebusker er så små enda, men om noen år må jeg også prøve det :)