måndag 20 september 2010

Dæven dutten eller vad dom säger här i Norge..

 DSC_0001
… men detta var riktigt kul och ger mersmak! Detta är inte kokt rödkål som det ser ut som kanske, inte är det löksoppa heller, inte riktigt, för det är avkoket av alla lökskal som blev när jag tog in löken från köksträdgården efter att den torkat. Nåja, små lökar, jag vet, nu har jag lärt mig att inte sätta dom så tätt till nästa år. Men detta ska inte handla om mina grönsaksodlingar, dom kan man läsa om här om någon skulle vara interesserad, nej detta handlar om min ‘löksoppa’.
sjarlottenløk rödlök
Jag var ju så dum och kokte mina rödbetor utan att tänka på att jag skulle ta rätt på spadet till garnfärgning. Därför kom jag ihåg det igår när jag polerade min lök och la allt skalet ner i en kastrull som fick koka upp och småsjuda hela kvällen igår.
 
Eftersom det var bullbak på dagsordningen igår kväll satte jag bara soppan till sidan och tog rätt på den idag. Kraftig färg på spadet. Silade av alla blad och annat rusk och gav spadet ett nytt uppkok samtidigt som jag kokade upp vatten med ättika (35%). Som tur var hade jag en härva med vitt Z-tvinnat garn kvar sen i våras. Denna åkte först ner i kokande ättiksvatten och fick sen rinna av som hastigast innan jag la den över i lökspadet.
vitt garn i lökspad.
Garnet fick småputtra i kastrullen i en timme medans jag höll på med lite annat på köket, vände det lite då och då så färgen skulle bli jämn, hoppas jag. Efter att ha hängt över kranen och runnit av sig och kallnat så tvättade jag det raskt i diskvatten. Och, det fällde inte alls, kanske det fungerar med ‘beting’ ( är det det det kallas?) med ättiksyra..
mot den senapsgula väggen ser garnet nästan orange ut..Se vilken gyllen ton min lökfärgning fick där det ligger bredvid det andra Z-tvinnade garnet från i våras, det som jag färgade med Kool-Aid. Ska säga att det här ger mersmak, nu blir det bara att ta fram sländan och börja spinna igen. Till våren ska lagret med vit och grå ull vara så fullt att jag kan färga med björk och annat! Det är nästan så jag tar ficklampan ( det har ju redan blivit mörkt ute nu, kl 20.15..) och går ut till komposten för att spana efter alla dom där små rödbetorna som jag inte orkade ta in när jag lagade gratin i lördags. Gissa att jag har lust att färga med betorna också. Kanske blir det imorgon om jag hinner. Det går ju hur fint som helst att koka spadet en dag och färga en annan. Och hur kommer garnet se ut när det torkat ? Spännande .. Inte kom här och säg att hösten är trist, att vi går mot en tung mörk tid, för en trädgårdsfantast som mig betyder det i varje fall att jag äntligen kanske får lite fart med mina andra hobby’s!
( men klaga på mörkret ut i november gör nog jag med..)

12 kommentarer:

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Nydelig farge. Det der burde jeg gjøre også, vi som har så mye løk hjemme. Spennende å se hva du lager av dette garnet ;)

Tigris Predikantan sa...

En fin nyans!
:)

Anonym sa...

du er så oppfinnsom Mia!! ble en nydelig farge!!

men blir det ikke veldig skarp rød av rødbeter?? innbiller meg at den blir rubinrød på garnet??

vel.. dette blir spennende !!:)

god kveld:)

Bodil sa...

Så spennande, og så flott farge det vart :)

Mia stickar sa...

Ser fint ut ditt lök-garn!

Birgitta sa...

Hej! Vad det hinner hända mycket när man inte är ute på bloggen några dagar. Du har färgat garn och lökskal går alldeles förträffligt. Det minns jag.
Jag har varit iväg till barn och barnbarn några dagar nu. Det var skönt att komma ifrån lite.
Det är inte någon krånglig väv som jag satt upp, bara 4 skaft o 2 trampor. Det räcker med bara 2 skaft om man vill det.
Nu måste jag försöka få ordning på mitt mailprogram. Det vill inte ansluta och jag måste ha massor av mail när jag varit borta nu.
Ha det så gott.
Kramisar Birgitta

Reginas Cottage sa...

liebe mia,
tolle farben sind beim färben herausgekommen.vor vielen jahren habe ich auch mal mit zwiebelschalen
wolle gefärbt.....die ich vorher selbst gesponnen habe.
wünsche dir noch einen schönen abend
liebe grüße,regina

Mimmi Hek sa...

Vilken vacker färg det blev av lökskalen. Blir lite sugen på att lära mej spinna när jag ser vad du åstadkommer.

... sa...

Hei igjen Mia :) Så fin farge du fikk på garnet ditt, og veldig artig at du farget selvspunnet garn. Jeg har også farget garn med løkskall, garnet fikk en gyllengul/brun farge. Skal poste på bloggen en av dagene.

Åsa! sa...

Så spännande, och vackert blev det!

Autumn Belle sa...

Oh, I didn't know that beet water can be used as a dye. The yarn colour look good.

Lilli sa...

Hejsan! Så fint ditt kök har blivit med svarta glasskivor och allt! Oh, ditt lökskalsfärgade garn blev jättesnyggt! Verkar kul att färga så själv :) I skålen eller bunken ser det vid första anblicken ut som malen köttfärs som ringlat sig i bunken :) Vill du vara bussig och skicka din adress i e-mail till mig, dit jag ska skicka dina grejer som jag ÄNTLIGEN fått idag!! Ha en skön helg!