tisdag 10 januari 2012

Ett riktigt skitjobb!!

Det är synd att jag inte klarade att trycka ner handen i hinken och ta foto samtidigt, då hade jag kunnat visa hur riktigt, rejält skitigt vattnet är. Nu ser det ju ganska okey ut, på toppen lite vitt skum från Milo (ulltvättmedel). 0,5 kilo med Norsk Spelsau ull fick bli det första som gick ner i vattnet. Jag hade väl först tänkt att jag bara skulle ta några lockar men nej då, när man såg på det så frestade det för mycket att fortast möjligt få tvätta allt. (den sista kilon har jag tagit ut ur plastpåsen och lagt rätt ner i kartongen den kom i..)

6 sköljvatten (och en vakt telefon…) senare ser det så här ut. Då har jag plockat bort diverse barr och annat som var med men jag misstänker att det fortfarande är en del kvar. Jag klarade inte låta bli att krama i ullen så nu är jag rädd att den tovade sig lite, även om jag hela tiden bara använde varmvatten från kranen som borde hålla den samma temperaturen hela tiden..

Så här ligger nu hela balunsen, nästan som en fäll, på badrumsgolvet. Jag äger inget torkstativ (ska köpa ett i helgen!) och klarade inte vänta. Ett badlakan med tvättad ull på värmekablar, är det så bra? Men det kan ju inte lufttorka så jag lovar att vända ullen ofta..

Nere till vänster syns en del medskick som jag inte fick bort (fårlort..) tordes inte gnugga så hårt i ullen, inte ville det lösa sig upp i vattnet heller. Så hur blir man av med sånt? Men om jag låter bli att tänka på det så kan man kanske krafsa det bort när ullen torkat? Rent bortsett från det lilla extra tycker jag nog det ser rätt så ulligt och gulligt ut, som nytvättat hår..

Nu är det bara att vänta, hur lång tid kan det ta att torka? Sen ska detta trassel kammas och kardas…. tror jag…. hm, känner att jag verkligen är ute på tunn is just nu. Men spännande är det!

Vattnet i kran kan förresten inte ha varit allt för varmt för jag klarade fint att ha händerna ner i hinken.(jo då, dom är spritade nu..) men om det var så varmt att allt lanolin försvann törs jag inte svara på..

7 kommentarer:

Bente`s Hobbyrom sa...

Å kjære deg for en jobb du driver med nå :O) Men så herlig det blir når du blir ferdig . Trodde kanskje det var julenissens skjegg du hadde fått i oppgave å gjøre rent etter den store julestria :O)Lykke til Mia , jeg gleder meg til å se dette prosjekte ferdig , klem fra Bente :)

Unknown sa...

Herlig jobb det der ja =P Foretrekker å få det levert ferdig vasket =P Du må regne med å sortere ut noe av ulla, det er ikkje alt som kan brukes, og noe må faktisk gå i søpla. Bruk det som er lengst og kjennes bra ut, slik at du får ett godt garn til slutt =)

Lisa sa...

Ulligt och gulligt! Det var ett passande uttryck! Jag får lust att gosa med din ullhop. Klia den lite bakom örat, sådär = )
Du är så duktig (hur många gånger har jag sagt det) och jag är superimponerad. Som vanligt väntar jag på att se vad du ska hitta på med ullen!

Kram, Lisa

Guri sa...

Prøvde å spise litt her mens jeg leste, det ble bare skumlesing.... hm! Ikke tvil om at det er en drittjobb, men det blir sikkert bra når det blir ferdig!

fale artut sa...

Hoppsan! Innan Du tvättar gör du klokt i att ta bort skräp,barr och smutsklumpar om det finns. Dubbelklipp tas bort, och om det är riktigt grovt så plocka bort det också. Man skall inte ha för mycket ull i vattnet, den skall ligga i vattnet utan att trängas, om du förstår. Jag får ta isär lockarna i klippsidan lite, för det är där den här ullen tovar ihop sig.

fale artut sa...

Ja, när jag har tvättat ullen så lägger jag den i en tvättpåse och centrifugerar på ULLTVÄTTPROGRAMMET. Sedan delar jag den och lägger den luftigt. Tvätta inte smutsklumparna, det smutsar vattnen mycket och den övriga ullen.

Mimmi sa...

Svårt att tänka att den här ulltotten kan bli ett vackert garn. Det är säkert massor av jobb innan du är där.
Lycka till!
Kram