lördag 14 januari 2012

Skitig spelull blir kamgarn..

Det har varit mycket jobb i det sista så det har inte blivit så mycket handarbete eller annat. Men, jag har provkammat några lockar av spelullen som jag tvättade. Den ser mest ut som vilt hår när jag drog den ut, men, det blev en liten tops av det. Ca tre lockar..

Jag är ju så himla dårlig på att provsticka en liten lapp innan jag börjar på något nytt så också med ull.. men den här gången tog jag faktiskt fram mina sländor och spann två trådar. Sländor förresten, eller håndtein, finns det många olika av. Jag har två maggie hemma. Den närmaste, den som har trissan i toppen, väger inte mycket och var lätt att börja med tycker jag. Den bakre, som har trissan lite längre ner har blivit min klara favorit. Lite tyngre bara men den snurrar så bra och håller balansen. Fast bägge är så lättaa att man enkelt spinner lite tunnare garn. Detta är i varje fall den erfarenheten jag har gjort av sländor.

Min sista var ett billigt inköp, inte genom spinnvilt. Som slända är den helt värdelös egentligen, trissan är en lös del som var pålimmad. Första gången jag förlorade den i golvet lossnade limningen så den är reparerad ett otal gånger. Men, den är bra som slända när jag ska tvinna garn. Den är tung och snurrar bra på golvet, vilket gör att jag kan tvinna länge på en snurr..

Men tillbaka till mitt garnprov. Jag kom faktiskt otroligt långt med det lilla garnet jag hade kammat. 2 gram/ 12,4 meter. Det blir hela 619 meter/hg, riktig lacegarn alltså. Tvåtrådigt. Första gången jag klarat spinna så tunnt alltså. Men, garnet känns väldigt stumt, undrar om man kan sticka av det?

Efter några minuter i varmt vatten har det pluffat upp sig lite och när jag kramade ur lite vatten och slagit det lite så ser det faktiskt inte fullt så mycket ut som tunnt snöre..

Tycker nästan det ser lite halvmjukt ut. Men, jag undrar om jag lika väl inte ska blanda upp det med någon annan ull som jag har hemma.. Jag får se, har inte helt bestämt mig ännu och det går ju faktiskt an att ändra sig innan all ull är spunnen, ett halvkilo håller nog ganska långt ville jag tro..

Ja, jag kammade dom första lockarna. Och bara för att se om det gick så har jag också kardat den första tusten (batt??) men den har jag inte hunnit provspinna ännu. Kanske jag hinner det ikväll?

Idag har jag i varje fall varit ute och inhandlat ett torkstativ så jag lättare får torkat det sista kilo ull som väntar…

6 kommentarer:

Mimmi sa...

Vilket jobb! Men är det bara roligt så går allt. Fint blir det ju. Kan du inte färga det?

Hilde sa...

Jeg tenkte også at kanskje du vil farge garnet. Spennende å følge med. Du har gjort en fantastisk jobb med ullen, og garnet ser fint ut :)

God helg, Mia :)

Lisa sa...

Guud, vad du är duktig! Vilket otroligt pillgöra det är! När jag tänker på att spinna garn, ser jag en spinnrock framför mig. Spinner du allt på slända???
Du är i sanning en fantastiskt kvinna; makalös på handarbete och en otroligt duktig trädgårdsmänniska. Jag vill bli som du när jag blir stor! Och då är det bråttom, för vi är ganska jämnåriga har jag fått för mig. Du kanske t.o.m är yngre och då har jag problem! ;-)

Ha ett fortsatt bra lördagsmys!

Ann-Sofie sa...

Så himla duktig du är - har du lärt dig själv, eller är det något som gått i familjen i generationer eller ....?

Mia stickar sa...

Du är så duktig med din ull!

Bodil sa...

Spennande med kamgarn, men mykje arbeid. Lukke til vidare :)